Juniorijalkapalloseura FC Pilkun tavoitteena on järjestää vireää ja innovatiivista toimintaa nuorille futaajille. Toiminnan pyörittämisessä oleellisena osana ovat internet ja sosiaalinen media. FC Pilkun 2003 syntyneiden poikien joukkueen toiminta nojaa paljolti Nimenhuuto-palveluun.
"Haluamme pitää pelaajat, vanhemmat ja koko yhteisön ajan tasalla siitä, mitä joukkueen ympärillä tapahtuu. Tämä on nykyaikainen ja helppo tapa tiedottaa", joukkueenjohtaja Marika Korhonen perustelee Nimenhuudon käyttöä.
Korhosen kertoma lista pilkkulaisten Nimenhuuto-sivuston sisällöstä on hengästyttävä. Käytössä on palvelun perusversio.
"Olen ladannut sivustollemme myös vakuutusinfot, pelisäännöt ynnä muut tärkeät tiedot. Jos pelaajalle sattuu treeneissä jotain, niin vanhemmat voivat heti täältä katsoa mitä siihen vakuutukseen kuuluikaan ja miten asian kanssa pitää menetellä."
"Olen myös lataillut sivulle esimerkiksi tietoa nuoren urheilijan ravinnosta. Vanhemmat ja valmentajat ovat puolestaan ladanneet sivulle kuvia matseista ja tapahtumista. Niitä on kiva katsella", Korhonen kertoo.
Vähempikin nettisivuston käyttämisessä toki riittäisi, mutta Pilkun aktiivitoimijat katsovat, että kaiken tiedon on hyvä olla yhdessä paikassa - ja toisaalta sivusto toimii myös yhteishengen vahvistajana. Lisäksi pilkkulaiset tuntuvat nauttivan sivuston muokkaamisesta.
"Tykkään hirveästi näprätä tällaisten asioiden kanssa", Korhonen naurahtaa.
Valmennuksen ja harjoituskertojen suunnittelun kannalta treeneihin ilmoittautuminen Nimenhuudon kautta on oleellista. Läsnäolijoiden tietäminen auttaa suunnittelemaan täsmälliset ja tehokkaat harjoitukset. Myös peleihin pitää tietää tarkasti osallistujien määrä, ja nettisivustolta joukkueenjohtaja voi tulostaa tiedon nimineen ja lisenssinumeroineen.
"Silloin treeneistäkin saa eniten irti ja valmentajat voivat vetää hyvin suunniteltuja kokonaisuuksia", Marika Korhonen kuvailee.
FC Pilkun Nimenhuuto-sivustoa käyttävät eniten joukkueenjohto, valmentajat ja pelaajien vanhemmat, mutta myös pelaajilla on omat tunnukset. Pelaajia opetetaan hiljalleen käyttämään palvelua ja ilmoittautumaan tapahtumiin itsekin. Jotkut pojista ovat jo hyvinkin aktiivisia käyttäjiä, toisten kohdalla palvelua käyttävät lähinnä vanhemmat.
Marika Korhonen on käyttänyt palvelua kolme vuotta. Ensin hän tutustui sivustoon oman pojan pelatessa Laukaan Team LKP:ssä. Heti kun FC Pilkku perustettiin, Marika loi joukkueelle oman Nimenhuuto-sivun.
"Palvelu on käyttäjäystävällinen. Vanhemmatkin ovat sanoneet helpoksi. Ennen kaikkea nettipalvelu säästää seura-aktiivien aikaa tiedottamisessa."
"Kun teen uuden ilmoituksen Nimenhuutoon, voin yhdellä ruksilla laittaa siitä tiedon menemään myös sähköposteihin", Korhonen sanoo.
"Karttalinkkiä olemme myös käyttäneet paljon, varsinkin tapahtumien yhteydessä. Se säästää meidät monilta kysymyksiltä; Missä se paikka nyt olikaan? Paljonko sinne on matkaa?".
Toki nuorten pelaajien vanhemmissa on niitäkin, joilta on kuulunut soraääniä nettipalveluun tukeutumisesta. Negatiivinen palaute liittyy usein siihen, jos vanhemmilla ei ole älypuhelimia tai netin käyttö ei ole tuttua tai päivittäistä.
"Ihmiset saattavat lukea laiskasti sähköpostejaan. Joskus on tullut sanomista, kun ei ole muistettu ilmoittautua harjoituksiin tai tapahtumiin. Mutta me olemme alusta asti korostaneet, että kaikki tämän joukkueen info kulkee Nimenhuudon kautta."
Korhonen katselee sivustolta välillä myös joukkueensa tilastoja ja yhteenvetoja. Niistä voi olla apua seuran pyörittämisen perusrumbassa.
"Esimerkiksi kunnan avustushakemuksiin pitää olla liitettynä harjoituksiin osallistuneiden poikien määrät, ja saan sen tiedon tarkistettua tältä sivustolta."
Laajemmin ajateltuna sivuston käyttämisessä on myös ekologisia ja perheiden harrastamista auttavia ulottuvuuksia. Sivustolla vanhemmat voivat sopia esimerkiksi yhteiskyydeistä, mistä on iso apu perheiden harrastusrumbassa.
"Me olemme kokeneet tämän hyväksi ja helpoksi. Olemme saaneet tälle sivustolle laitettua kaiken mitä tarvitsemme", Marika kertoo.